PARÍŽ. Po 25 rokoch služby z Elyzejského paláca odchádza tamojší šéfkuchár Guillaume Gomez, ktorý bude teraz pôsobiť ako osobný vyslanec prezidenta Emmanuela Macrona pre propagáciu francúzskej gastronómie.
V stredu o tom informoval spravodajský portál France Info.
Gomez varil pre štyroch prezidentov
Gomez v kuchyni Elyzejského paláca varil od roku 1997 pre štyroch francúzskych prezidentov: Jacqua Chiraca, Nicolasa Sarkozyho, Françoisa Hollanda a Emmanuela Macrona. Im a 800 zamestnancom Elyzejského paláca za ten čas naservíroval spolu dva milióny porcií jedál.
V roku 2012 dostal Gomez z rúk vtedajšieho prezidenta Nicolasa Sarkozyho insígnie rytiera Národného rádu za zásluhy. Sarkozy vo svojom príhovore uviedol, že Gomez "ani netuší, ako pochvalne" sa zahraničné návštevy vyjadrujú o kuchyni Elyzejského paláca. "Neviete si predstaviť, ako to prospieva obrazu Francúzska," dodal Sarkozy.
Propagácia francúzskej gastronómie
V oznámení o svojom odchode, ktoré zverejnil v stredu na sociálnych sieťach, Gomez napísal, že uplynulých 25 rokov sa snažil na čo najvyššej úrovni podávať svedectvo o francúzskej výnimočnosti, tradíciách a umení žiť.
Bol považovaný za špecialistu za mäsovú paštétu zapekanú v lístkovom alebo krehkom ceste.
Za "spúšťač" svojho odchodu z Elyzejského paláca označil covidovú pandémiu. Vďaka ktorej v sebe "odhalil želanie" venovať sa propagácii francúzskej gastronómie a "požiadal prezidenta, aby smel pokračovať v práci po jeho boku, ale iným spôsobom".
Prezentácia na veľkých podujatiach
Svojej novej funkcie sa Gomez ujme od začiatku marca. Pôsobiť bude v rámci ministerstva zahraničných vecí.
Gomez začína so svojou propagačnou misiou v roku, ktorý prezident Macron vyhlásil za "rok francúzskej gastronómie". Ďalšími príležitosťami na predstavenie osobitostí francúzskej kuchyne budú Paris Food Forum v júni tohto roku, majstrovstvá sveta v ragby v roku 2023 či olympijské hry v roku 2024.
Elyzejský palác oznámil, že Gomeza na poste šéfkuchára zastúpia jeho doterajší asistenti, kým bude vymenovaný jeho nástupca.